 Home
 Placement
 Quantitative Aptitude
 Time & Work
 Alligation or mixture
 Area
 Average
 Banker's Discount
 Boats & Streams
 Chain Rule
 Compound Interest
 Decimal Fraction
 Geometry
 Height & Distance
 Logarithm
 Mensuration
 Number System
 Partnership
 Percentage
 Permutation & Combination
 Pipes & Cisterns
 Probability
 Problems on Ages
 Problems on HCF and LCM
 Problems on train
 Profit & Loss
 Ratio & Proportion
 Simple Interest
 Simplification
 Square Root & Cube Root
 Stocks & Shares
 Surds & Indices
 Time & Distance
 Time & Work
 Trigonometry
 Volume & Surface Area
Arithmetic Aptitude
Data Interpretation


( 1 ) A bath can be filled by the cold water pipe in 10 min and by hot water pipe in 15 min (independently each). A person leaves the bathroom after turning on both pipes simultaneously and returns at the moments when the bath should be full. Finding, however, that the waste pipe has been open he now closes it. In 4 min more, bath is full. In what time would be the waste pipe empty it?
 1) 9 min
 2) 12 min
 3) 15 min
 4) 14 min

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 3) 15 min
Solution : Lets assume some time l.c.m(10, 15)min = 30 min
Now in 30 min time cold water pipe will fill the bath 30/10 = 3 times whereas hot water pipe will fill it 30/15 = 2 times.
So in 30 min time bath will be filled 3 + 3 = 5 times.
=> So emptied bath will be fully filled in 30/5=6 min time if waste pipe is closed.
Initially waste pipe is opened, after 6 mins is passed and waste pipe is closed it takes 4 more minutes to fill the bath fully.
so waste pipe has emptied the 4/6 = 2/3 part of bath in 6 mins.
Rest 1/3 part of tank can be emptied by the waste pipe in 6/2 = 3 mins
So waste pipe would empty the tank in 6 + 3 = 9 min
discussion
Answer : 3) 15 min



( 2 ) It was calculated that 75 men could complete a piece of work in 20 days.When work was scheduled to commence, it was found necessary to send 25 men to another project. How much longer will it take to complete the work?
 1) 20
 2) 30
 3) 40
 4) None of these

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 2) 30
Solution : Before:
One day work = 1 / 20
One man's one day work = 1 / (20 * 75)
Now:
No. Of workers = 50
One day work = 50 * 1 / (20 * 75)
The total no. of days to complete the work = (75 * 20) / 50 = 30
discussion
Answer : 2) 30



( 3 ) A works twice as fast as B.If B can complete a work in 18 days independently,the number of days in which A and B can together finish the work is:
 1) 4 days
 2) 6 days
 3) 8 days
 4) 10 days

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 2) 6 days
Solution : Ratio of rates of working of A and B = 2 : 1. So, ratio of times taken = 1 : 2
A's 1 day's work = 1/9
B's 1 day's work = 1/18
(A+B)'s 1 day's work = (1/9) + (1/18) = 3/18 = 1/6
so, A and B together can finish the work in 6 days
discussion
Answer : 2) 6 days



( 4 ) A square garden has fourteen posts along each side at equal interval. Find how many posts are there in all four sides
 1) 56
 2) 52
 3) 44
 4) 60

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 2) 52
Solution : Reqd no. of posts = 4 (at the corners) + 4 * 12
(in between on the sides) = 4 + 48 = 52
discussion
Answer : 2) 52



( 5 ) Anil does a work in 90 days, Bittu in 40 days and Chintu in 12 days. They work one after another for a day each, starting with Anil followed by Bittu and then by Chintu. If the total wages received are Rs 360 and Anil, Bittu, Chintu share them in the ratio of the work done, find their respective individual wages.
 1) Rs 40, Rs 60 and Rs 260
 2) Rs 36, Rs 81 and Rs 243
 3) Rs 42, Rs 86 and Rs 232
 4) Rs 38, Rs 88 and Rs 234

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 2) Rs 36, Rs 81 and Rs 243
Solution : Assume there are 360 units of work (LCM of 40,60 and 12).
Hence, A,B and C can do 4,9 and 30 units per day or together 43 units every 3 days.
So In 24 days, 43 * 8 = 344 units of work is completed. In the next 2 days, 13 units are completed and on 27th day, C takes ( 1/10)th of a day to finish the rest.
So, A and B worked for 9 days each and have hence put in 36 and 81 units respectively, and the rest of the 243 units is put in by C.
The wages shall also be distributed in the same ratio as: Rs 36, Rs 81 and Rs 243
discussion
Answer : 2) Rs 36, Rs 81 and Rs 243



( 6 ) Two pipes X and Y can separately fill a cistern in 18 and 24 hours respectively. If they are turned on alternately for one hour each, how long will it take to fill the cistern?
 1) 20 hours 30 min
 2) 24 hours
 3) 18 hours 30 min
 4) 16 hours

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 1) 20 hours 30 min
Solution : (1/18) + (1/24) = 7/72
72/7 = 10 2/7
7/72 * 10 = 35/36  20 hours
WR = 1  35/36 = 1/36
1 h  1/18
?  1/36 = 1/2 hours
=> 20 1/2 hours
discussion
Answer : 1) 20 hours 30 min



( 7 ) A man, a woman and a boy can complete a job in 3 days, 4 days and 12 days respectively. How many boys must assist 1 man and 1 woman to complete the job in 1/4th of a day?
 1) 10
 2) 14
 3) 19
 4) 41

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 4) 41
Solution : 1 man's 1 day's work = 1/3, 1/4 day's work = 1/3 * 1/4 = 1/12
1 woman's 1 day's work = 1/4,
1/4 day's work = 1/4 * 1/4 = 1/16
1 boy's 1 day's work = 1/12,
1/4 day's work = 1/12 * 1/4 = 1/48
Let 'x' be the No. of boys required.
Then, (1 man + 1 woman + x boy)'s 1/4 day's work (1/12) + (1/16) + (x/48) = 1 = 4 + 3 + x /48 = 1
i.e. 7 + x= 48 and x = 41.
discussion
Answer : 4) 41



( 8 ) A, B and C are employed to do a piece of work for Rs. 529. A and C are supposed to finish 19/23 of the work together. How much shall be paid to B ?
 1) Rs. 82
 2) Rs. 300
 3) Rs, 92
 4) Rs. 437

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 3) Rs, 92
Solution : Work done by B = 1  (19/23) = 4/23
(A + C) : B = (19/23) : (4/23) = 19 : 4
Bs share = RS.529 * (4/23) = 92
discussion
Answer : 3) Rs, 92



( 9 ) A tank has an inlet and outlet pipe. The inlet pipe fills the tank completely in 2 hours when the outlet pipe is plugged. The outlet pipe empties the tank completely in 6 hours when the inlet pipe is pluggeed. If there is a lekage also which is capable of draining out the liquid from the tank at half of the rate of outet pipe,them what is the time taken to fill the emty tank when both the pipes are opened?
 1) 3 hours
 2) 4 hours
 3) 5 hours
 4) None of these

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 2) 4 hours
Solution : Rate of leakage = 8.33% per hour
Net efficiency = 50  (16.66 + 8.33) = 25%
Time required = 100/25 = 4 hours
discussion
Answer : 2) 4 hours



( 10 ) Anil and Syam are working on a special assignment. Anil needs 6 hours to type 32 pages on a computer and Syam needs 5 hours to type 40 pages. If both of them work together on two different computers, how much time is needed to type an assignment of 110 pages?
 1) 7 hour 15 minutes
 2) 7 hour 30 minutes
 3) 8 hour 15 minutes
 4) 8 hour 30 minutes

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 3) 8 hour 15 minutes
Solution : Pages typed by Anil in 1 hour = 32/6 = 16/3
Pages typed by Syam in 1 hour = 50/5 = 8
Pages typed by Anil and Syam in 1 hour = 16/3 + 8 = 40/3
Time taken to type 110 pages when Anil and Syam work together = 110 * 3 /40 = 33/4
= 8 1/4 hours = 8 hour 15 minutes
discussion
Answer : 3) 8 hour 15 minutes
