#### Data Interpretation

• ( 1 ) A monkey tries to ascend a greased pole 14 m high. He ascends 2 m in first two minutes and slips 1 m in alternate minute. If he continues to ascend in this fashion, how long does he take to reach the top?

• 1) 26 min
• 2) 24 min
• 3) 22 min
• 4) 25 min
• Discussion in forum
Solution : In every two minutes he is able to ascend 1m.
In this fashion he ascends up to 12m because when he reaches at the top he does not slip down.
Thus, up to 12m he takes 12*2 = 24 min. and for the last 2 m he takes 1m.
Therefore, total time taken by him is 24 + 1 = 25 min to reach the top.

discussion

• ( 2 ) A Person X started at 3 hours earlier at 40km/h from a place P, then another person Y followed him at 60km/h. Started his journey at 3 O'clock, afternoon. What is the diference in time when X was30 km ahead of Y and when Y was 30 km ahead of X?

• 1) 2h
• 2) 3h
• 3) 3.5h
• 4) 4.25h
• Discussion in forum
Solution : Time ( when X was 30 km ahead of Y) = (120 - 30)/20 = 4.5h
Time ( when Y was 30 km ahead of X) = (120 + 30)/20 = 7.5 h
Thus, required difference in time = 3h

discussion

• ( 3 ) A man sitting in train travelling at the rate of 50 km/hr observes that it takes 9 sec for a goods train travelling in the opposite direction to pass him. If the goods train is 187.5m long. Find its speed

• 1) 40 km/hr
• 2) 30 km/hr
• 3) 24 km/hr
• 4) 25 km/hr
• Discussion in forum
Solution : Let the speed of goods train be x km/hr.
Then, (50 + x) * (5/18) = 187.5/9
=> x= 25 km/hr

discussion

• ( 4 ) A machine puts c caps on bottles in m minutes. How many hours will it take to put caps on b bottles

• 1) 60bm/c
• 2) bm/60c
• 3) bc/60m
• 4) 60b/cm
• Discussion in forum
Solution : Substitute sensible numbers and work out the problem. Then change the numbers back to letters. For example if the machine puts 6 caps on bottles in 2 minutes, it will put 6 /2 caps on per minute, or (6 /2) * 60 caps per hour. Putting letters back this is 60c/m.If you divide the required number of caps (b) by the caps per hour you will get time taken in hours. This gives bm/60c

discussion

• ( 5 ) I walk a certain distance and ride the car back taking a total time of 33 Minutes. I could walk both sides in 45 min. How long would it take me to ride both ways?

• 1) 19 Minutes
• 2) 20 Minutes
• 3) 21 Minutes
• 4) 22 Minutes
• Discussion in forum
Solution : Time taken in walking a certaind distance from X and Y = 22 1/2 Min
Time taken in riding the same distance = 33 - 22 1/2 = 10 1/2 Min
it will take 21 Min to ride both ways

discussion

• ( 6 ) In a covering a certain distance the speed of A and B are in the ratio of 6: 9, A takes 20 min more, than B to reach the destination. The time taken by A to reach the destination is:

• 1) 1 Hour
• 2) 2 Hours
• 3) 1 1/2 Hour
• 4) 1 1/4 Hour
• Discussion in forum
Solution : Let the speed of A and B are 6x Kmph and 9x Kmph respectively,
Let the total distance to travel = y Km
y/6x - y/9x = 1/3
y/x(1/18 = 1/3
y = 6x
Required time = 6x/6x = 1 hour

discussion

• ( 7 ) A person travels equal distances with speeds of 3 km/hr, 4 km/hr and 5 km/hr and takes a total time of 47 minutes. The total distance (in km) is :

• 1) 1
• 2) 2
• 3) 3
• 4) 4
• Discussion in forum
Solution : Let the total distance be 3x km.
Then, x/3 + x/4 + x/5 = 47/60
=> 47x/60 = 47/60
=> x = 1.
∴ total distance = (3*1) km = 3km.

discussion

• ( 8 ) The circumference of the front wheel of a cart is 40 ft long and that of the back wheel is 48 ft long. What is the distance travelled by the cart, when the front wheel has done five more revolutions than the rear wheel?

• 1) 950 ft
• 2) 1450 ft
• 3) 1200 ft
• 4) 800 ft
• Discussion in forum
Solution : Let the total distance travelled by the cart be x ft
Then, x/40 - x/48 = 5
=> (6x - 5x)/240 = 5
=> x = 1200 ft

discussion

• ( 9 ) The ratio between the speeds of two trains is 7: 8. If the second train runs 400 kms in 4 hours, then the speed of the first train is ?

• 1) 83.5 km/hr
• 2) 84.5 km/hr
• 3) 86.5 km/hr
• 4) 87.5 km/hr
• Discussion in forum
Solution : Let the speeds of two trains be 7X and 8X km/hr.
8X = 400/4
=>X = 12.5Km/hr
So speed of first train is 12.5*7 = 87.5 km/hr

discussion

• ( 10 ) The number of degrees that the hour hand of a clock moves through between noon and 2.30 in the afternoon of the same day is

• 1) 720
• 2) 180
• 3) 75
• 4) 65
• Discussion in forum
Solution : The hour hand moves from pointing to 12 to pointing to half way between 2 and 3.
The angle covered between each hour marking on the clock is 360/12 = 30.
Since the hand has covered 2.5 of these divisions the angle moved through is 75.

discussion