#### Data Interpretation

• ( 1 ) Rs. 800 amounts to Rs. 920 in 3 years at simple interest. If the interest rate is increased by 3%, it would amount to how much ?

• 1) Rs. 992
• 2) Rs. 1112
• 3) Rs. 1056
• 4) Rs. 1182
• Discussion in forum
Solution : Principal = 800 SI = 120 Time = 3 year
Rate = (100*120/800*3) = 5%
New rate = 8 % principal = 800 time 3 year
SI = (800*8*3/100) = 192
New amount = 800 + 192 = 992

discussion

• ( 2 ) Rashi deposits an amount of Rs.95000 at the rate of 12 p.c.p.a simple interest for 4 years. What total amount will Rashi get at the end of 4years?

• 1) Rs.45600
• 2) Rs.93100
• 3) Rs.140600
• 4) Rs.188100
• Discussion in forum
Solution : Total Amount = Principal + Simple Interest
Simple Interest = Principal * Rate * Term/100
= 95000 * 12 * 4/100 = Rs.45600
Therefore, the amount = Rs.95000 + Rs.45600 = Rs.140600.Ans.

discussion

• ( 3 ) Sam invested a certain amount of money and got back an amount of $8400. If the bank paid an interest of$ 700, find the amount Sam invested.

• 1) 7700
• 2) 8000
• 3) 9000
• 4) 9977
• Discussion in forum
Solution : Amount (A) = $8400, Simple Interest (SI) =$ 700
Principal (P) = Amount (A) - Interest (I)
= 8400 - 700
= 7700
Therefore, Sam invested $7700. discussion Answer : 1) 7700 • ( 4 ) Simple interest on a certain sum 16/25 of the sum. if both the rate of interest and time are same. then what is the rate of interest? • 1) 7% • 2) 8% • 3) 16% • 4) 21% • Discussion in forum Answer : 2) 8% Solution : Let the principal be Rs x. Then, S.I = Rs(16x/25) Let, rate = R% p.a and time = R yearss. Then, S.I = (P*T*R)/100 ==>16X/25 = x*R*R/100 ==> R*R = 64 = 8 Hence,rate = 8% p.a and time = 8 years discussion Answer : 2) 8% • ( 5 ) The difference between the simple interest received from two different sources on Rs.1500 for 3 years is Rs.13.50. The difference between their rates of interest is • 1) 0.10% • 2) 0.20% • 3) 0.30% • 4) 0.40% • Discussion in forum Answer : 3) 0.30% Solution : 1500 * R1 * 3/100 - 1500 * R3 * 3/100 = 13.50 => 4500(R1 - R2) = 1350 => R1 - R2 = 1350/4500=0.3% discussion Answer : 3) 0.30% • ( 6 ) A lent Rs. 5000 to B for 2 years and Rs 3000 to C for 4 years on simple interest at the same rate of interest and received Rs 2200 in all from both of them as interest. The rate of interest per annum is • 1) 9% • 2) 10% • 3) 11% • 4) 12% • Discussion in forum Answer : 2) 10% Solution : Let R% be the rate of simple interest then, from question we can conclude that (5000 * R * 2/100) + (3000 * R * 4/100) = 2200 => 100R + 120R = 2200 => R = 10% discussion Answer : 2) 10% • ( 7 ) Satish took a loan at 10% p.a. S.I. After 4 years, he returned the principal along with the inlerest. If he returns in all Rs. 3500, what is the principal amount?. • 1) Rs. 3250 • 2) Rs. 3150 • 3) Rs. 2500 • 4) Rs. 2100 • Discussion in forum Answer : 3) Rs. 2500 Solution : Let principal be x then x + (x * 10 * 4)/100 = 3500 hence x = 2500 discussion Answer : 3) Rs. 2500 • ( 8 ) A certain amount earns simple interest of Rs. 1200 after 10 years. Had the interest been 2% more, how much more interest would it have earned? • 1) Rs. 25 • 2) None of these • 3) Rs. 120 • 4) Cannot be determined • Discussion in forum Answer : 4) Cannot be determined Solution : Since we do not have the principal and rate of interest, we can not find out the required details. discussion Answer : 4) Cannot be determined • ( 9 ) Anurima invests an amount of Rs.12710 on simple interest after a certain period. For how many years did she invest the amount to obtain the total sum? • 1) 6 years • 2) 8 years • 3) 5 years • 4) 4 years • Discussion in forum Answer : 1) 6 years Solution : Term ( or no. of years etc ) = Simple Interest * 100/Principal * rate Simple Interest = Rs.12710 - Rs.10250 = Rs.2460 Therefore, the term = 2460 * 100/4 * 10250 = 6 years. Ans. discussion Answer : 1) 6 years • ( 10 ) Richard deposits$ 5400 and got back an amount of $6000 after a year. Find the simple interest he got. • 1) 500 • 2) 700 • 3) 600 • 4) 400 • Discussion in forum Answer : 3) 600 Solution : Principal (P) =$ 5400,
Amount (A) = $6000 Simple Interest (SI) = Amount (A) - Principal (P) = 6000 - 5400 = 600 Therefore, Richard got an interest of$ 600.

discussion