• ( 1 ) If watches bought at prices ranging from Rs 200 to Rs 350 are sold at prices ranging from Rs 300 to Rs 425, what is the greatest possibleprofit that might be made in selling eight watches

    • 1) 400
    • 2) Cannot he determined
    • 3) 600
    • 4) 1800
    • Discussion in forum
      Answer : 4) 1800
      Solution : lest cost price = 200 * 8 = 1600
      greatest price = 425 * 8 = 3400
      profit required 3400 - 1600 = 1800








      discussion


      Answer : 4) 1800

    • ( 2 ) By mixing two qualities of pulses in the ratio 2: 3 and selling the mixture at the rate of Rs 22 per kilogram, a shopkeeper makes a profit of 10 %. If the cost of the smaller quantity be Rs 14 per kg, the cost per kg of the larger quantity is:

    • 1) Rs 23
    • 2) Rs 25
    • 3) Rs 24
    • 4) Nonof these
    • Discussion in forum
      Answer : 3) Rs 24
      Solution : Cost Price of 5 kg = Rs.(14 * 2 + x * 3) = (28 + 3x).
      Sell price of 5 kg = Rs. (22 x 5) = Rs. 110.
      (110 - (28 + 3x)/(28 + 3x)) * 100 = 82 - 3x/28 + 3x = 1 / 10
      820 - 30x = 28 + 3x
      => 33x = 792
      => x = 24








      discussion


      Answer : 3) Rs 24

    • ( 3 ) Ravindra purchased 35 kg of sugar at the rate of Rs 9.50 per kg and 30 kg at the rate of Rs i.Q.O per kg. He mixed the two. Approximately, at what price per kg should he sell the mixture to make 35 % profit in the transaction?.

    • 1) Rs 12
    • 2) Rs 13
    • 3) Rs 12.50
    • 4) Rs 13.50
    • Discussion in forum
      Answer : 4) Rs 13.50
      Solution : Cost Price of 65 kg sugar = Rs. (35 * 9.50 + 30 * 10.50) = 647.50
      Sell Price of 65 kg sugar = 135 % of 647.50 = Rs (135/100) * 647.50
      Sell Price per kg = (135/100) * 647.50 * (1/65) = 13.44 = Rs. 13.50 (App.)








      discussion


      Answer : 4) Rs 13.50

    • ( 4 ) Two laptops and one players cost Rs. 7000, while two player and a laptop cost Rs, 9800. The value of one player is:

    • 1) Rs. 2800
    • 2) Rs.4200
    • 3) Rs. 2100
    • 4) Rs. 8400
    • Discussion in forum
      Answer : 2) Rs.4200
      Solution : Let C.P. of a laptop be Rs. x and that of a player be Rs. y.
      Then, 2x + y = 7000 and 2y + x = 9800.
      Multiplying 2nd equatien by 2 and subtracting first from it, we get
      3y = 19600 - 7000 = 12600 or y = 4200 C.P. of a player = Rs. 4200








      discussion


      Answer : 2) Rs.4200

    • ( 5 ) Rakesh bought 15 kg of rice at the rate of Rs 14.50 per kg and 10 kg at the rate of Rs 13 per kg. He mixed the two and sold the mixture at the rate of Rs 15 per kg. What was his total gain in this transaction ?

    • 1) Rs 1.10
    • 2) Rs 11
    • 3) Rs 16.50
    • 4) Rs 27.50
    • Discussion in forum
      Answer : 4) Rs 27.50
      Solution : Cost price of 25 kg = Rs. (15 * 14.50 + 10 * 13) = Rs. 347.50.
      Sell price of 25 kg = Rs. (25 * 15) = Rs. 375.
      profit = Rs. (375 - 347.50) = Rs. 27.50.








      discussion


      Answer : 4) Rs 27.50

    • ( 6 ) The ratio of cost price of two articles was 2:3, by selling getting the gain 10% and 20% then what is the percentage of gain

    • 1) 16%
    • 2) 12%
    • 3) 6%
    • 4) 30%
    • Discussion in forum
      Answer : 1) 16%
      Solution : 2 : 3 = 2x : 3x
      10 % of 2x = 10/100 * 2x = x/5
      20 % of 3x = 20/100 * 3x = 3x/5
      x/5 + 3x/5 = (x + 3x)/5
      => 4x/5
      = (4x/5)/5x * 100 = 4x/25x * 100 = 16%
      Short cut method:
      2 : 3
      200 : 300
      in 200 = 10% ---> 20
      in 300 = 20% ---> 60
      20 + 60 = 80 % gain
      = 80/500 * 100 = 16%








      discussion


      Answer : 1) 16%

    • ( 7 ) A dealer sells his goods 10% less at cost price uses 750gm weight for 1kg his gain or loss percentage is

    • 1) 20%loss
    • 2) 30%loss
    • 3) 20%gain
    • 4) 30%gain
    • Discussion in forum
      Answer : 3) 20%gain
      Solution : Cost price ---> 750
      Selling price --->1000 - 100 = 900
      = ( 900 - 750 )/750 * 100 = 150/750 * 100 = 20% gain








      discussion


      Answer : 3) 20%gain

    • ( 8 ) A single discount equivalent to successive discount of 20%, 10% is

    • 1) 72%
    • 2) 28%
    • 3) 32%
    • 4) 76%
    • Discussion in forum
      Answer : 2) 28%
      Solution : (90 * 80)/100 = Rs.72/-
      100 - 72 = 28 % = Discout








      discussion


      Answer : 2) 28%

    • ( 9 ) By selling a watch for Rs.640/-, a man loses 20% what is that watch cost price

    • 1) 400
    • 2) 600
    • 3) 800
    • 4) 1000
    • Discussion in forum
      Answer : 3) 800
      Solution : 80 % ------> 640 (80 * 8 = 640)
      100 % ------>800 (100 * 8 = 800)
      Cost price = Rs. 800/-








      discussion


      Answer : 3) 800

    • ( 10 ) A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:

    • 1) No profit, no loss
    • 2) 5%
    • 3) 8%
    • 4) 10%
    • Discussion in forum
      Answer : 2) 5%
      Solution : C.P. of 56 kg rice = Rs. (26 * 20 + 30 * 36) = Rs. (520 + 1080) = Rs. 1600.
      S.P. of 56 kg rice = Rs. (56 * 30) = Rs. 1680.
      Gain = 80/1600 * 100% = 5%








      discussion


      Answer : 2) 5%





Top