 Home
 Placement
 Quantitative Aptitude
 Stocks & Shares
 Alligation or mixture
 Area
 Average
 Banker's Discount
 Boats & Streams
 Chain Rule
 Compound Interest
 Decimal Fraction
 Geometry
 Height & Distance
 Logarithm
 Mensuration
 Number System
 Partnership
 Percentage
 Permutation & Combination
 Pipes & Cisterns
 Probability
 Problems on Ages
 Problems on HCF and LCM
 Problems on train
 Profit & Loss
 Ratio & Proportion
 Simple Interest
 Simplification
 Square Root & Cube Root
 Stocks & Shares
 Surds & Indices
 Time & Distance
 Time & Work
 Trigonometry
 Volume & Surface Area
Arithmetic Aptitude
Data Interpretation


( 1 ) By investing in 20% stock at 59, one earns Rs. 1600. The investment made is:
 1) 5000
 2) 7500
 3) 5760
 4) 4768

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 3) 5760
Solution : To earn Rs.20, investment = Rs. 59.
To earn Rs. 1600, investment = Rs. (59 * 1/20 * 1600) = Rs. 4720.
discussion
Answer : 3) 5760



( 2 ) A man sells Rs.5000, 12 % stock at 156 and uinvests the proceeds parity in 8 % stock at 90 and 9 % stock at 108. He hereby increases his income by Rs. 70. How much of the proceeds were invested in each stock?
 1) 4000
 2) 4200
 3) 4020
 4) 4002

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 2) 4200
Solution : S.P of Rs. 5000 stock = Rs.(156/100 * 5000) = Rs. 7800.
Income from this stock = Rs. (12/100 * 5000) = Rs. 600.
Let investment in 8 % stock be x and that in 9 % stock = (7800  x).
(x * 8/90) + (7800x)* 9/108 = (600 + 70)
=> 4x/45 + (7800  x)/12 = 670
=> 16x + 117000  15x = (670 * 180)
=> x = 3600
Money invested in 8 % stock at 90 = Rs. 3600.
Money invested in 9 % at 108 = Rs. (7800  3600) = Rs. 4200.
discussion
Answer : 2) 4200



( 3 ) Find the market value of the stock if 6% yields 10%.
 1) 60
 2) 70
 3) 80
 4) 100

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 1) 60
Solution : Let the investment be Rs.100 for an income of Rs.10
Therefore, for an income of Rs.6, the investment = 600/10 = Rs.60
discussion
Answer : 1) 60



( 4 ) A company pays 12.5% dividend to its investors. If an investor buys Rs.50 shares and gets 25% on investment, at what price did the investor buy the shares?
 1) 6.25
 2) 25
 3) 50
 4) 12.5

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 2) 25
Solution : Dividend on 1 share = (12.5 * 50)/100 = Rs.6.25
Rs.25 is income on an investment of Rs.100
Rs.6.25 is income on an investment of Rs. (6.25 * 100)/25 = Rs.25
discussion
Answer : 2) 25



( 5 ) What is annual income derived from Rs. 1800, 5% Stock at 104?
 1) 90
 2) 85
 3) 89
 4) 80

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 1) 90
Solution : Income from Rs. 100 stocks = Rs. 5
Income from Rs. 1800 stock = Rs. (5/100 * 1800) = Rs. 90.
discussion
Answer : 1) 90



( 6 ) A Man invested Rs. 4455 in Rs. 10 shares quoted at Rs. 8.25. If the rate of dividend be 6%, his annual income is:
 1) 267.3
 2) 327.8
 3) 324
 4) 130.7

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 3) 324
Solution : Number of shares = 4455/8.25 = 5400
Face value = (540 * 100) = 5400
Income = ( 6/100 * 5400) = 324
discussion
Answer : 3) 324



( 7 ) Find the cost of Rs. 6400, 10% stock at 15 discount?
 1) 2000
 2) 5440
 3) 6000
 4) 5140

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 2) 5440
Solution : Cost of Rs. 100 stock = Rs. (100  15)
Cost of Rs. 6400 stock = Rs. (85/100 * 6400) = Rs. 5440.
discussion
Answer : 2) 5440



( 8 ) Find the cost of Rs. 4500, 8.5% stock at 4 premium?
 1) 1400
 2) 5000
 3) 4000
 4) 4680

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 4) 4680
Solution : Cost of Rs. 100 stock = Rs. (100 + 4) = Rs.104
Cost of Rs. 4500 stock = Rs. (104/100 * 4500) = Rs. 4680
discussion
Answer : 4) 4680



( 9 ) The cash realised on selling a 14% stock at Rs. 106.25, brokerage being 1/4%, is :
 1) RS.105.50
 2) RS.113.75
 3) RS.106
 4) RS.106.50

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 3) RS.106
Solution : Cash realised = Rs. (106.25  0.25) = Rs. 106.
discussion
Answer : 3) RS.106



( 10 ) A man invested Rs. 5050 in 5% stock at 99 and sold it when the price rose to Rs. 101. He invested the sale proceeds in 8% stock at 88. Find the change in man's income if the Brokerage is Rs. 2
 1) Rs.190
 2) Rs.180
 3) Rs.160
 4) Rs.170

Show Answer Report Discussion in forumAnswer : 1) Rs.190
Solution : Purchase price of the first stock = Rs.99 + Rs.2 = Rs.101
Number of stocks purchased in this case = 5050/101 = 50
Since the face value is not given, it can be taken as Rs.100. So, dividend per share = Rs.5
Income = 50 * 5 = Rs.250
Sale Price of the stock = 1012 = 99
Amount received by selling the stock = 50 * 99 = 4950
Then he invests this Rs.4950 in 8% stock at 88
Purchase price of this stock = 88+2 = 90
Number of stocks purchased in this case = 4950/90 = 55
Since the face value is not given, it can be taken as Rs.100. So, dividend per share = Rs.8
Income = 55 * 8 = Rs.440
Change in income = 440 250 = Rs.190
discussion
Answer : 1) Rs.190
